16 websites waarop je gratis leert programmeren

Wil je leren programmeren, maar weet je niet waar je moet begin? Geen zorgen, want er zijn ontzettend veel mogelijkheden om te beginnen met coderen. Veel betaalde opties, maar gelukkig ook veel gratis alternatieven. Misschien wil je een carrière als programmeur, is het tijdens je huidige baan handig om de basis van programmeren te begrijpen of heb je een goed idee voor een website of app, maar niet de financiële middelen om dit uit te besteden. Wat de reden ook is, wij hebben een lijst opgesteld met 16 websites waarop je gratis leert programmeren.

Waarom leren programmeren?

Het belang van software en webapplicaties wordt ieder jaar belangrijker en het ziet er naar uit dat deze groei de komende jaren alleen maar blijft stijgen. Zo kun je aan de slag bij bedrijven als programmeur in programmeertalen zoals Java, PHP, C#, C++ op Python. Daarnaast is het mooi meegenomen als je een andere functie in de ICT begeert en een redelijk kennis van programmeren hebt. Een groot voordeel is dat er tegenwoordig veel mogelijkheden zijn om je kennis online te verbeteren.


 1. Code Academy

Code Academy is een websites waarop je gratis leert programmeren

Wil je een goede basiskennis krijgen over coderen? Aan de hand van praktijkgerichte oefeningen kun je meer leren over programmeertalen zoals HTML en CSS, PHP, Java, Python, Ruby, Ruby on rails en Angular JS. Dit is een goed startpunt als je nog nooit gecodeerd hebt. Ook voor mensen met enige kennis kan Code Academy erg nuttig zijn. Je zult waarschijnlijk niet veel moeite hebben met de eerste oefeningen, maar als snel zul je tegen uitdagende oefeningen aanlopen. Het is niet voor niets dat je de website bovenaan terugvindt in deze lijst met websites waarop je gratis leert programmeren, want al meer dan 45 miljoen mensen gingen je voor. En het mooie van alles is dat je gratis gebruik kunt maken van de website. Zo heb je toegang tot 180 uur content, maar is dit niet genoeg, dan kun je altijd een betaald lidmaatschap van € 17,99 per maand aanschaffen. Als betaald lid krijg je maar liefst toegang tot 1800 uur aan content.

Bezoek de website van Code Academy


 1. Khan Academy

Khan Academy is een andere website die zeker het vermelden waard is. Wat wij een groot pluspunt van deze website vinden, is dat je per programmeertaal kunt aangeven hoeveel ervaring je hebt. Heb je nog nooit een regel geprogrammeerd of ben je niet bekend met de betreffende taal? Dan kies je voor het makkelijkste niveau en zo kun je steeds uitdagende oefeningen volgen. Doordat Khan Academy met verschillende niveaus werkt, is de website ook nog geschikt voor de meer ervaren programmeurs. Verder beschikt de website ook over het onderdeel “meet de professional”. Hier kun je luisteren naar experts van over de hele wereld die hun kennis willen delen, maar daarnaast ook de gebruikers willen inspireren.

Bezoek de website van Khan Academy


 1. Pluralsight

leer programmeren op Pluralsight

Pluralsight biedt videotrainingen over uiteenlopende onderwerpen. Zo kunnen beginnende programmeurs de training “Learning To Program” volgen. We moeten er wel bij zeggen dat de website niet gratis is, maar je kunt wel gebruik maken van een gratis proefperiode van 10 dagen. Deze cursus is aan te raden voor mensen die meer kennis willen opdoen van werken met Javascript-programma’s en hoe je de besturingsstroom / control flow van een programma moet regelen.

Bezoek de website van Pluralsight


 1. Coursera

Screenshot van Coursera

Bij Coursera vind je een uitgebreid scala aan trainingen voor beginnende programmeurs. De trainingen op de website worden aangeboden door universiteiten van over de hele wereld. Na het afronden van een training kun je een certificaat kopen bij de betreffende universiteit. Een minpunt is dat Coursera zich niet enkel op programmeren focust en er veel andere cursussen op de websites te vinden zijn. Dit is op zich niet erg natuurlijk, maar qua programmeertalen vind je voornamelijk HTML, CSS, JavaScript en Python. Mocht hier je interesse liggen, dan is Coursera zeker aan te raden. Wil je liever een cursus over een andere programmeertaal volgen? Dan zijn er genoeg andere websites waarop je gratis leert programmeren. Verder kun je op de website ook andere IT gerelateerde trainingen volgen. Zo worden cursussen over onderwerpen als IT security, computer science, webdesign en cryptocurrency ook gegeven op het platform.

Bezoek de website van Coursera


 1. Code Conquest

Code Conquest is een andere website waarop je gratis leert programmeren. Een groot pluspunt van deze website is dat ze bij iedere programmeertaal uitleggen waar je de taal voor kunt gebruiken. Doordat er veel verschillende programmeertalen zijn, kan dit namelijk best wel lastig zijn voor beginnende programmeurs. Je vindt hier geen video tutorials zoals bij veel andere websites op deze pagina, maar dat neemt niet weg dat de informatie op de website erg bruikbaar kan zijn.

Bezoek de website van Code Conquest


 1. MIT OCW

Op de website van MIT OCW vind je een ruime keuze aan gratis colleges. Dit zijn cursussen uiteenlopend van talen tot aan cursussen voor het leren van programmeren. Wanneer je op de website zoekt naar “programming” krijg je duizenden resultaten te zijn.

Bezoek de website van MIT OCW


 1. GA Dash

GA Dash is een andere website waarop je gratis leert programmeren. De website focust zich op het ontwikkelen van websites. Dit wordt gedaan met HTML, CSS en JavaScript. De vaardigheden worden onderverdeeld in kleine projecten. Zo is één van deze projecten om een eigen portfolio te maken of hoe je met CSS een robot kunt ontwikkelen. Door het uitvoeren van deze kleine projecten ben je steeds bezig met het ontwikkelen van iets nieuws en leer je jouw programmeer-skills te verbeteren.

Bezoek de website van GA Dash


 1. Google Android Training

De vraag naar Android-applicaties blijft jaarlijks groeien en op de website Google Android Training leer je stapsgewijs hoe je zo’n applicatie kunt maken. Het mooie is dat Google zelf de training heeft ontwikkeld en je er daardoor vanuit kunt gaan dat het met de kwaliteit wel goed zit. Verder is de training goed te volgen voor beginners, maar ook programmeurs met wat meer ervaring kunnen voldoende leren op deze website.

Bezoek de website van Google Android Training


 1. The Odin Project

websites waarop je gratis leert programmeren is The Odin Project

The Odin Project is opgericht in 2013 en heeft sindsdien al ruim 300.000 mensen geholpen bij het verbeteren van hun programmeervaardigheden. Op The Odin Project kun je gratis leren programmeren en hier ben je aan het juiste adres voor het verbreden van je kennis over HTML & CSS, JavaScript, Git, Databases, Ruby, Ruby on Rails en NodeJS. Een groot pluspunt van de website is dat je leert programmeren met andere gebruikers en hierdoor elkaar kunnen motiveren.

Bezoek de website van The Odin Project


 1. The Code Player

Op de website van The Code Player kun je andere programmeurs volgens tijdens het opbouwen van hun code. Je kijkt en leert dus van ervaren programmeurs. Uiteraard kun je daarnaast ook zelf meer kennis opdoen over onder andere HTML, CSS, Javascript en jQuery.

Bezoek de website van The Code Player


 1. Code.org

programmeren voor kinderen

Code.org is anders dan de andere websites uit deze lijst, want het richt zich voornamelijk op kinderen van de basisschool. Op de website kunnen kinderen op een laagdrempelige manier bekende mobiele games namaken, zoals Flappy Bird of Angry Bird. Ook kunnen kinderen aan de slag als Minecraft-ontwerper en andere bekende games. De games kunnen worden gemaakt door het slepen van blokken, dus nog niet door het schrijven van code, maar dit is een goede stap naar het programmeren van codes. Verder is de website in het Nederlands en daardoor is het ideaal voor kinderen om gratis te leren programmeren.

Bezoek de website van Code.org


 1. edX

tutorials over programmeren op edx

EdX is een non-profit open source leerplatform en biedt meer dan 2000 cursussen in verschillende vakken, zoals wetenschap, wiskunde en informatica. Het platform is opgericht door Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology.

Ook voor (beginnende) programmeurs heeft edX veel te bieden. Zo vind je er trainingen voor HTML & CSS, Java, jQuery, C#, C++, Python, SQL en voor het ontwikkelen van mobiele applicaties. Na het afronden van een training kun je jouw code gratis laten controleren en tegen een vergoeding een geverifieerd certificaat ontvangen.

Bezoek de website van edX


 1. Tutsplus

gratis code tutorials op Tutsplus

We hebben hierboven al heel wat websites waarop je gratis leert programmeren uitgelicht, maar een website die zeker niet mag ontbreken in deze lijst is Tutsplus. De website beschikt over ruim 600 cursussen en meer dan 20.000 tutorials. Hoewel het niet allemaal programmeer cursussen zijn, beschikt de website over voldoende trainingen om je programmeervaardigheden te verbeteren. Ook is het belangrijk te vermelden dat niet alle cursussen gratis zijn. Om toch toegang te krijgen tot het gehele aanbod kun je een lidmaatschap aanschaffen voor 15 dollar per maand of 180 dollar per jaar. Op Tutsplus leer je onder andere meer over de onderwerpen HTML & CSS, Javascript, PHP, WordPress, iOS, Android en game development.

Bezoek de website van Tutsplus


 1. Udemy

cursussen op udemy

Udemy heeft één van het grootste aanbod als het gaat om cursussen. Je bent hier op de juiste plek als je meer kennis wilt opdoen over uiteenlopende onderwerpen. Van fitness tot marketing en van fotografie tot programmeren. Het merendeel van de cursussen op de website zijn betaalde cursussen, maar ze bieden ook veel gratis cursussen aan. Op het moment van schrijven bieden ze 2100 tutorials aan in de categorie “Development”. Daarnaast vind je in dezelfde categorie ruim 11.000 betaalde tutorials. Mocht je besluiten om voor een cursus te betalen, wacht dan tot de website een aanbieding houdt. Regelmatig worden bijna alle cursussen afgeprijsd van tientallen tot honderden euro’s naar ongeveer tien euro. Verder is de website zowel geschikt voor totale beginners tot programmeurs met veel ervaring.

Bezoek de website van Udemy


 1. Code Avengers

Code Avengers is een andere website waarop je gratis leert programmeren. Door interactieve cursussen leer je hoe je apps, games en websites kunt maken met behulp van HTML & CSS en JavaScript. Per cursus ben je ongeveer 12 uur bezig en heb je de keuze om de cursus te volgen in het Engels, Nederlands, Spaans, Russisch, Portugees, Italiaans en Turks. De website heeft ook een betaalde versie waarmee je meer cursussen kunt volgen.

Bezoek de website van Code Avengers


 1. freeCodeCamp (Free food camp)

We sluiten onze lijst met websites waarop je gratis leert programmeren af met freeCodeCamp. De website is een non-profit en heeft sinds het ontstaan in 2014 al meer dan 40.000 mensen geholpen bij het verbeteren van hun programmeer-skills. Je kunt op de website ook een certificaat halen, maar voordat je zo’n certificaat ontvangt, moet je gemiddeld 300 uur aan praktijkopdrachten uitvoeren.

Bezoek de website van freeCodeCamp

Leren programmeren? Ga aan de slag

Wil je leren programmeren? Hierboven heb je kunnen lezen dat er genoeg mogelijkheden zijn waarmee je gratis je vaardigheden kunt verbeteren. Veel van bovenstaande websites zijn beschikbaar voor beginnende programmeurs, maar ook programmeurs met wat meer ervaringen kunnen hier terecht. We hopen dat je met bovenstaande lijst met websites waarop je gratis leert programmeren een heel eind kunt komen en wensen je veel succes tijdens het programmeren.

Zijn we een website vergeten? Laat het weten in de reacties en wij zullen de website toevoegen aan onze lijst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here